Lees klantwaardering  9,6

Voor informatie: 0341 - 25 84 10
Ma t/m vr 08:00-17:00 uur
Za 09:00-12:00 uur

Nieuws

Cijfers of gevoel, wat is het belangrijkste tijdens een fietsmeting?

Geplaatst: 07 januari 2022

Het woord Bikefit (fietsmeting) zegt het al, er worden essentiële metingen gedaan welke vertaald worden naar een ideale afstelling van de fiets. In dit blog leggen we de essentie uit van diverse waarden en vertellen we meer over de noodzakelijke dynamiek tussen de bikefitter en de renner.

Een statische- of een dynamische bikefit
Ruim 30 jaar geleden werden de eerste methoden ontwikkeld om een statische bikefit uit te voeren, deze methoden gingen toen al uit van de relatie tussen bepaalde lichaamsmaten en de afstelling van de fiets. De gedachte achter deze wijze van bikefitten wordt nog steeds gehanteerd bij een basic afstelling van de juiste zitpositie of bij het bepalen van de juiste framemaat. Hieronder gaan we in op een dynamische fietsmeting met behulp van een video analyse of een STT lasersysteem. Bij deze meting wordt de beweging geanalyseerd terwijl de renner actief fietst, dit kan op zijn/haar eigen fiets of met behulp van een fitbike. Bij Maxibikes kiezen wij hoofdzakelijk voor een analyse op een eigen fiets omdat dit een exacte en definitieve afstelling geeft, een fitbike wordt in de meeste gevallen gebruikt voor het bepalen van een framemaat.

Het registreren van bewegingen tijdens een fietsmeting
Tijdens een dynamische meting kijken onze bikefitters naar de manier waarop de renner beweegt, de lichaamsmaten dienen hierbij uitsluitend als basis en worden verder niet gebruikt in het verloop van de procedure. Tijdens een dynamische meting worden beweging gerelateerde parameters waargenomen. De bikefitter legt de beweging vast door de persoon te laten fietsen, dit wordt vastgelegd met behulp van een video analyse of een digitaal STT lasersysteem.
maxibikes-bikefitting---fietsmeting_tekengebied
Analyse van de bewegingen tijdens de bikefit
Bij het vastleggen van de beweging kijkt de bikefitter heel specifiek naar bepaalde waarden zoals de kniehoek, schouderhoek en ellebooghoek. Onderstaande afbeelding geeft aan welke lichaamshoeken een renner gemiddeld gezien mag hebben, maar het is absoluut niet mogelijk om alleen op basis van deze gegevens een perfecte bikefit uit te voeren. Het verschil tussen 27 en 37 graden kan bijvoorbeeld al snel 15 mm verschil in zadelhoogte betekenen! Daarom is de samenwerking tussen de fitter en de renner enorm belangrijk om uiteindelijk tot de ideale fietshouding te komen.

Vergelijkend testen tijdens een dynamische meting
De bikefitter zal binnen de afgebeelde ranges de optimale positie voor de renner willen bereiken, hier komt de ervaring van een professionele fitter heel duidelijk aan bod. Het gewenste doel van de fietsmeting staat voortdurend centraal en door de interactie tussen beide personen zal het beste resultaat behaald kunnen worden. De “optische waarnemingen” van de fitter in combinatie met het “gevoel” van de renner zijn dus noodzakelijk voor het perfect afstellen van de fiets. Na elke aanpassing wordt er nauwkeurig gekeken welke veranderingen worden waargenomen en of het gevoel tijdens de fietsbeweging veranderd.
bikefittinf nunspeet - elburg - harderwijk - ermelo - putten - oldebroek - wezep
Wat kunnen we concluderen
Een geheel statische meting op basis van lichaamsmaten is het minst nauwkeurig, over het algemeen is deze wel voldoende betrouwbaar voor het bepalen van een framemaat. Een standaard dynamische fit is iets nauwkeuriger en is gebaseerd op het bepalen van lichaamshoeken, een dynamische fit welke is gebaseerd op vergelijkend testen is veruit het meest nauwkeurig. Dat de meting uitgevoerd wordt door een ervaren bikefitter is uiteraard bij alle opties een vereiste! Zit je dus niet lekker op je racefiets of mountainbike? Maak dan een afspraak voor een professionele fietsmeting bij Maxibikes!

We helpen bikefit klanten in heel Nederland
Veel van onze bikefit klanten komen uit de omgeving van Zwolle, Wezep, Oldebroek, Elburg, Nunspeet, Harderwijk, Ermelo, Nijkerk, Putten, Amersfoort en Utrecht. Echter voor een goede professionele fietsmeting is men altijd bereid om iets verder te rijden, we verwelkomen dan ook regelmatig renners uit de rest van Nederland. We mogen zowel nationale- als internationale topatleten tot onze klantenkring rekenen!


Orbea specialist

Orbea testcenter

Orbea onderhoud

bikefitting

klantwaardering 9.6

561