Lees klantwaardering  9,6

Voor informatie: 0341 - 25 84 10
Ma t/m vr 08:00-17:00 uur
Za 09:00-12:00 uur

Nieuws

Gele, rode of blauwe Shimano schoenplaatjes?

Geplaatst: 14 juli 2023

Shimano SPD-SL racepedalen en schoenplaatjes zijn populair onder zowel profs als amateurs dankzij hun stabiele platform, eenvoudige werking en blijvende kwaliteit. De brede schoenplaatjes met laag profiel verdelen de kracht gelijkmatig en je kunt er goed op lopen zonder speciale dekkapjes als je onderweg koffie gaat drinken. Er zijn drie verschillende modellen Shimano SPD-SL schoenplaatjes om uit te kiezen, in de kleuren geel, rood en blauw. Elk schoenplaatje heeft unieke kenmerken, zoals het spelingsbereik en scharnierpunten. Ze zijn ontworpen voor rijders met verschillende biomechanica.

Wat is speling van het schoenplaatje?
De drie schoenplaatjes van Shimano verschillen vooral in de mate van speling. Speling is hoe ver de voet vooruit en achteruit kan bewegen als je ingeklikt zit. Dit is essentieel voor hoe ver je je tenen naar links of rechts kunt wijzen als je schoen op het pedaal vastzit. Verschillen in de speling passen bij verschillende rijstijlen of help tegen biomechanische problemen, zoals verminderde buigzaamheid, oude blessures of kniepijn. De speling kan de druk op gewrichten verlichten en de pedaalbeweging comfortabeler maken. Maar het leidt ook tot iets minder krachtoverdracht als je voet teveel kan bewegen. Voordat je een SPD-SL schoenplaatje kiest, moet je ook goed begrijpen wat je neutrale voetpositie inhoudt. De neutrale positie van de voet is de meest natuurlijke of efficiënte hoek waaronder je trapt. Bij sommige sporters moeten de voeten recht vooruit wijzen. Bij anderen wijzen de tenen van nature iets naar binnen of naar buiten. Als je aan één kant van je lichaam een blessure hebt gehad, kan je neutrale voetpositie links verschillen van rechts. Los van de stand van je voet moeten je schoenplaatjes zo zitten dat je neutrale voetpositie midden in het spelingsbereik valt. Daardoor is de speling rond je neutrale voetpositie gelijkmatig en komt er minder druk op je knieën en andere essentiële gewrichten. Het kan een paar ritten duren voor je de perfecte positie vindt. Neem je tijd en stel de schoenplaatjes naar wens een beetje bij.

orbea-maxibikes-shimano

Gele SPD-SL schoenplaatjes - 6 graden speling
Gele SPD-SL schoenplaatjes zijn wellicht de populairste onder fitnessfietsers, maar worden door allerlei sporters gebruikt. Ze hebben een spelingsbereik van 6 graden (3 graden in beide richtingen), waardoor je vrij kunt bewegen en met weinig druk op de gewrichten. Het scharnierpunt van de speling ligt midden in het schoenplaatje, waardoor de tenen in diverse richtingen kunnen wijzen. Het grote spelingsbereik van de schoenplaatjes biedt meer ruimte voor fouten bij het afstellen. Als je pas kort fietst, pijn aan je knie hebt, niet zo lenig bent of gewoon niet weet waar te beginnen, kies je voor Shimano’s gele schoenplaatjes.

Rode SPD-SL schoenplaatjes - 0 graden speling
Rode SPD-SL schoenplaatjes bieden geen speling en hebben een 100% vaste positie. Dit maakt ze ideaal voor sprinters, profs of mensen die de meest efficiënte krachtoverdracht willen en niet snel last hebben van hun knieën. Denk erom dat je voor rode SPD-SL schoenplaatjes precies je optimale positie moet kennen en vertrouwd bent met het afstellen van je schoenplaatjes.

Blauwe SPD-SL schoenplaatjes - 2 graden speling
Blauwe SPD-SL schoenplaatjes zijn Shimano’s nieuwste optie en ze vormen de middenweg tussen geel en rood. Blauwe schoenplaatjes bieden 2 graden speling (1 graad in beide richtingen), waardoor je een beetje kunt bewegen en de trapefficiëntie toch hoog is. Het scharnierpunt voor de speling ligt vooraan het schoenplaatje, waardoor je voet niet zijwaarts kan wegglijden en de hoek licht kan wijzigen van het scharnierpunt richting de hiel.

orbea-maxibikes-shimano-schoenplaatjes

Voor advies over je ideale schoenplaatjes ga je naar Maxibikes de bikefit specialist!
De juiste schoenplaatjes kiezen voor jouw biomechanica en rijstijl is essentieel als je je fietsschoenen af laat stellen Het is misschien verwarrend, dus vraag een professionele bikefitter om te helpen beslissen welke schoenplaatjes goed voor jou zijn. Wil je weten wat Maxibikes voor je kan betekenen? Ga dan naar onze bikefitting pagina voor alle mogelijkheden!

Bron Shimano website: https://bit.ly/3LNrZ1E


Orbea specialist

Orbea testcenter

Orbea onderhoud

bikefitting

klantwaardering 9.6

561