Lees klantwaardering  9,6

Voor informatie: 0341 - 25 84 10
Ma t/m vr 08:00-17:00 uur
Za 09:00-12:00 uur

Nieuws

Hoe onderhoud je een Orbea Oiz mountainbike?

Geplaatst: 28 februari 2021

De vraag "hoe kan ik het beste mijn full suspension Orbea Oiz onderhouden" is ons al erg vaak gesteld, we vertellen je graag hoe je dit het beste kunt doen. Onderhoud is namelijk van belang voor elke Orbea Oiz, ongeacht het model of type frame; aluminium Orbea Oiz, carbon Orbea Oiz, Orbea Oiz XC, Orbea Oiz TR, Orbea Oiz OMR en de nieuwe Orbea Oiz OMX.

Hoe maak ik mijn Orbea Oiz schoon?
Je ontkomt er niet aan om je mountainbike af en toe schoon te maken, in de wintermaanden moet dit soms zelfs na elke rit. Het is algemeen bekend dat je je fiets niet met een hogedrukspuit moet afspuiten, dit is niet goed voor onder andere de wiellagers. balhoofdlagers, cranklagers en de lagers van je tussenlink. We adviseren je dan ook om je Orbea Oiz schoon te maken met een handsopje en met de tuinslang af te spoelen, de bikecleaner van Cyclon kan je hierbij uitstekend helpen. Dit schoonmaakmiddel is speciaal gemaakt voor het reinigen van een fiets, het is mild voor de lak en de lagers worden niet aangetast. Na het schoonmaken is het van belang dat je al het water weg laat lopen uit je fiets, het kan goed zijn om hem even ondersteboven te houden. Vervolgens alles goed droog maken met een schone doek en vervolgens moet je je ketting natuurlijk insmeren met olie of wax. Het droogmaken en insmeren is uiteraard voor het behoud van je groepset erg van belang, het gaat roesten tegen en je ketting is klaar voor de volgende rit!

Onderhoud aan je voorvork en demper
Zowel de Orbea Oiz carbon als de aluminium uitvoering worden geleverd met Fox vering, Fox is marktleider voor mountainbikes en endurobikes. Net zoals je je ketting goed moet onderhouden moet je je veringset natuurlijk ook goed onderhouden, advies is dan ook om je voorvork en demper elk jaar te laten servicen. Wat er tijdens een servicebeurt wordt gedaan is eigenlijk vrij eenvoudig, de vork en demper worden uit elkaar gehaald en alles wordt van binnen goed schoon gemaakt, de olie wordt ververst, de keerringen worden vervangen en er wordt gecontroleerd op slijtage. Dit onderhoud kun je eventueel ook zelf doen maar we adviseren je hier uitsluitend aan te beginnen met de nodigde kennis en specialistisch gereedschap. Tenslotte dien je de druk in je veersysteem regelmatig te controleren, je geniet optimaal van je vering als de juiste druk in je voorvork en demper zit.

orbea-oiz-mountainbike-2022-sale

Onderhoud aan de tussenlink, lagers en bouten
In de Orbea Oiz zit een tussenlink gemonteerd, deze link verbind de achterbrug, achterdemper en de bovenbuis met elkaar. De tussenlink is dus een belangrijk onderdeel en het is daarom van belang dat je deze goed onderhoud. In de tussenlink zitten verschillende lagers geperst, controleer deze af en toe om te kijken of ze nog soepel draaien en of er speling op zit. Merk je dat de lagers stroef lopen, vervang ze dan tijdig om verdere problemen te voorkomen. Ook zijn er verschillende bouten gemonteerd, deze bouten moet je regelmatig controleren om zeker te weten dat ze niet zijn losgelopen. Ook is het aan te raden om de bouten af en toe opnieuw in te vetten, met een klein beetje Cyclon MTB grease kun je er weer een hele tijd tegenaan!

Algemeen onderhoud aan je Orbea Oiz
Om je mountainbike verder ook in topconditie te houden moet je met enige regelmaat alle boutjes en spelingen controleren. Door trillingen kunnen boutjes los gaan zitten en dus is het verstandig om elke paar weken alles even na te draaien, het beste is om dit met een momentsleutel te doen om zeker te zijn dat de boutjes met de juiste kracht zijn aangedraaid. Om onnodige slijtage en problemen te voorkomen moet je ook de speling op alle draaiende delen contoleren, dit zijn o.a. wiellagers, cranklagers en balhoofdlagers. Het is duidelijk dat je fiets beter presteert als alles soepel loopt en er geen spelingen op onderdelen zitten, wacht dus niet te lang met het vervangen van de lagers. Kijk verder regelmatig of de tandwielen niet te ver zijn versleten en of je ketting aan vervanging toe is, dit voorkomt bijvoorbeeld een overslaande ketting. Dan zijn er verder nog kleine onderdelen zoals de remblokjes, derailleur wieltjes, spaken en meer. Deze onderdelen zijn net zo essentieel en hebben af en toe even je aandacht nodig.

Orbea Oiz 2022 model kopen?
De 2021 modellen zijn al een tijd niet meer te bestellen, Orbea richt zich namelijk volledig op de 2022 modellen! De frames lopen allemaal door, het aluminium-, OMR- en het OMX frame blijven dus onaangepast. Uiteraard worden bij enkele modellen wel sommige specs aangepast, het betreft waarschijnlijk geen grote wijzigingen. Ben je geïnteresseerd in een Orbea Oiz 2022, dan is het advies om niet lang te wachten i.v.m. de oplopende levertijden. Uniek bij Maxibikes is dat je bij aankoop van een Orbea Oiz een professionele bikefit krijgt, gratis dus!


Orbea specialist

Orbea testcenter

Orbea onderhoud

bikefitting

klantwaardering 9.6

561