Lees klantwaardering  9,6

Voor informatie: 0341 - 25 84 10
Ma t/m vr 08:00-17:00 uur
Za 09:00-12:00 uur

Nieuws

Hoe stel ik de vering van mijn Orbea af?

Geplaatst: 02 november 2023

Hoe stel ik mijn voorvork en achterdemper af?
De afstelling van je vering is essentieel om je fiets echt optimaal te kunnen benutten, om je een eindje op weg te helpen leggen we eenvoudig uit hoe je je vering kunt afstellen zonder hiervoor een hele studie te moeten volgen.

De luchtdruk instellen van je voorvork of achterdemper
De druk die je in je voorvork of demper pompt is afhankelijk van je gewicht, rijstijl, het parcours en het type fiets waar je mee rijdt. Je kunt je voorstellen dat je als cross country mountainbiker een andere setup wenst in vergelijk met bijvoorbeeld een enduro rijder. Duidelijk is het verschil in type fiets maar ook de vering zal specifiek moeten worden afgesteld, te hard of te zacht zal namelijk nooit optimaal en efficiënt zijn. Druk bijpompen of aflaten is zeer eenvoudig, dit kun je doen met behulp van een speciaal voorvorkpompje welke verkrijgbaar zijn zowel met een manometer als een digitale meter. De pomp met manometer werkt prima als je je vering één keer wilt afstellen en er verder niet meer naar wilt kijken, de pomp met digitale meter is uiteraard een stuk secuurder want bij dit exemplaar kun je de druk erg precies aflezen.

orbea vering laten onderhouden - mtb  orbea vering onderhoud - maxibikes - dealer

Hoe stel je de sag van je voorvork of achterdemper in
Je zult het woordje ‘’sag’’ ongetwijfeld een keer gehoord of gelezen hebben, de sag betekent simpel gezegd hoe ver je vering inveert als je op je fiets gaat zitten. Om het je makkelijk te maken heeft men een rubberen ring op je vering aangebracht waarmee je dit kunt controleren. Op de vering staat meestal een tabel met een advies hoeveel PSI er in de voorvork en achterdemper moet zitten, deze tabel kun je zeker aanhouden als basis maar de kans is groot dat jouw ideale druk toch hiervan afwijkt. Nadat je de vering op druk hebt gezet kun je de sag meten door in je fietsoutfit op je fiets te gaan zitten, de rubberen ring geeft vervolgens aan hoeveel je fiets is ingeveerd. Gemiddeld genomen hebben cross country mountainbikers zo`n 20% sag en trail/enduro rijders zo`n 25 tot 30% sag, maar nogmaals ook dit is heel persoonlijk.

orbea voorvork revisie - maxibikes - nunspeet  orbea demper onderhoud - mountainbike

Hoe stel je de rebound van je voorvork of achterdemper in
De rebound instelling van je vering is net zo belangrijk als de instelling van de druk kunnen we wel stellen. Met de rebound bepaal je namelijk hoe snel de voorvork of achterdemper weer terug naar zijn originele positie gaat. De perfecte rebound is voor iedereen persoonlijk en is onder andere afhankelijk van hoe zwaar je bent, hoe hard je rijdt en op welke soort ondergrond je je rit doet. Er bestaat echter geen afstelling die in alle omstandigheden perfect zal zijn, je zal moeten experimenteren en testen om tot een goed gemiddelde te komen. Wij adviseren om een uitdagend stuk route te nemen die je vaker kunt rijden met verschillende instellingen, zo kun je goed vergelijken en bouwen aan de meest ideale configuratie.

Advies of een afspraak maken voor vering onderhoud
Wil je advies over het afstellen van je vering stuur ons dan eenvoudig een bericht met je vragen. Wil je een afspraak maken voor vering onderhoud vul dan het formulier in. Maxibikes is ook jouw Orbea vering specialist!


Orbea specialist

Orbea testcenter

Orbea onderhoud

bikefitting

klantwaardering 9.6

561