Lees klantwaardering  9,6

Voor informatie: 0341 - 25 84 10
Ma t/m vr 08:00-17:00 uur
Za 09:00-12:00 uur

Nieuws

Uitgebreide review van de Orbea Oiz M LTD

Geplaatst: 27 november 2020

De Orbea Oiz M LTD is dé ultieme cross country bike
Mountainbiken is momenteel immens populair en er worden in Nederland steeds meer mooie uitdagende routes aangelegd die ideaal zijn voor full suspension mountainbikes. Deze "fullies" zijn gemaakt voor maximale snelheid op zowel lastige beklimmingen met boomwortels als de meest uitdagende afdalingen die je je kunt voorstellen, maar ook een flinke sprong hoef je niet uit de weg te gaan!

De Orbea Oiz mountainbikes kun je volledig customizen
Orbea biedt unieke mogelijkheden met het MyO design systeem, je hebt meer dan een miljoen mogelijkheden op je mountainbike geheel naar je eigen wensen aan te passen. Je kunt oneindig combineren met kleuren maar er zijn ook mogelijkheden om je MTB net even anders te configureren, je kunt er een TR versie van maken of je kiest voor een andere remset of banden. Orbea heeft uiteraard standaard TR modellen met 120 mm. veerweg en dropper seatpost maar niet in het hoogste prijssegment met de lichtste afmontage.

De technische details van de Orbea M LTD
De M LTD uitvoering heeft standaard 100 mm. veerweg, een super licht frame, een geavanceerde geometrie en een carbon link met verzonken bevestigingspunten. Uiteraard heeft het frame interne kabelgeleiding, geschikt voor een dropper seatpost maar ook voor de unieke Squidlock 3-position lockout, dit geeft het geheel een super "clean" uiterlijk. Een absoluut pluspunt is uiteraard de mogelijkheid om 2 bidonhouders te kunnen monteren en de subtiele kettinggeleider die ervoor zorgt dat je geen "afvallende" ketting kan hebben. Dit topmodel van Orbea is voorzien van de SRAM XX1 AXS draadloze groepset met carbon cranks, Level Ultimate remmen en DT Swiss XC-race XRC-1200 Spline carbon wielen. Standaard zijn de Maxxis Ikon (3-voudig compound) en Ardent (2-voudig compound) banden gemonteerd, beiden 2,2 inch breed. De Fox Factory vering (100 mm.) zorgt voor optimaal weggedrag en comfort. Een FSA carbon K-Force stuur, zadelpen en stuurpen in combinatie met een lichtgewicht Selle Italia zadel en carbon rail maken het helemaal af.

De Orbea Oiz M LTD full suspension geometrie
De Oiz heeft een echte XC geometrie, in de maat L heeft hij een reach van 456 mm, een balhoofdhoek van 69 graden, een zithoek van 75 graden en een wielbasis van 1143 mm. Orbea produceert de fiets in vier maten met 29 inch wielen: S, M, L en XL. Het frame is wat korter dan dat van andere merken en dit zorgt voor zeer direct en strak stuurgedrag, jij bent de "baas" over je fiets. De Orbea Oiz M LTD valt ook onder het MyO design programma, waarmee je zonder extra kosten je frame compleet kunt customizen, je maakt een geheel unieke fiets!
orbea-oiz-m-ltd-revieworbea-oiz-m-ltd-kopenorbea-oiz-m-ltd-ervaring

Orbea Oiz M LTD rijervaringen
We testte de Orbea Oiz op snelle paden, maar ook op steile beklimmingen en uitdagende- en rotsachtige ondergronden. Cross country is zeker de basis van de Oiz, de fiets reageert zeer direct bij stuurbewegingen en als je wilt accelereren dan ervaar je geen enkel energieverlies. Met de zeer eenvoudig te bedienen 3-position Squidlock is de vering moeiteloos in te stellen waarbij 90% van de route in de middelste stand afgelegd kan worden. "Locken" doe je alleen op de vlakke paden en je gebruikt de volledige veerweg alleen bij extreem rotsachtige of ruige afdalingen, de lichte wielen zorgen ervoor dat je vooruit schiet bij elke pedaalslag. Ook al is de Oiz een echte XC bike, extreme afdalingen hoef je niet uit de weg te gaan. Wellicht is een iets soepelere afstelling van de vering dan wel gewenst, hij zal dan de oneffen ondergrond iets beter "volgen". Door het kortere frame en sportieve geometrie kun je bijna elke bocht aanvallen want de Oiz stuurt echt als een scheermes, hierbij is een perfecte afstelling van vering en bandendruk uiteraard essentieel. De Orbea Oiz M LTD is afgemonteerd met de Sram XX1 Eagle AXS groep waardoor schakelen bijzonder soepel, direct en nauwkeurig gaat. Dit topmodel van Orbea beschikt over het lichtste productieframe en je zal het in combinatie met een paar snelle bandjes nooit hoeven afleggen op snelheid. De toevoeging van de dropper seatpost is voor sommigen een meerwaarde maar als je voor een extreem lichte fiets gaat dan scheelt het uiteraard toch wat gewicht als je overweegt deze eraf te laten. Conclusie van deze test is dat de Orbea Oiz M LTD extreem licht is, strak stuurt en een perfecte afdaler is!

Bij Maxibikes kunnen we je alles vertellen over de Orbea Oiz M LTD
Wil je echt alles weten over deze waanzinnige fiets, kom dan langs bij dé Orbea specialist in Nederland. Door onze eigen ervaringen met dit model kunnen we op al je vragen een antwoord geven en adviseren over bijvoorbeeld details en je juiste maat. Wij adviseren je uiteraard ook graag over alle andere Orbea 2022 modellen, kom eens langs want we vertellen je er graag alles over!


Orbea specialist

Orbea testcenter

Orbea onderhoud

bikefitting

klantwaardering 9.6

561