Lees klantwaardering  9,6

Voor informatie: 0341 - 25 84 10
Ma t/m vr 08:00-17:00 uur
Za 09:00-12:00 uur

Nieuws

Welke mountainbike modellen heeft Orbea?

Geplaatst: 23 augustus 2022

Iedereen die weleens een fietsenzaak is binnengestapt, weet dat er een overvloed aan verschillende soorten mountainbikes is. We zullen je eenvoudig uitleggen wat de verschillen en overeenkomsten zijn!

Hardtail mountainbike en full suspension mountainbike
Het kiezen van de ideale mountainbike naar jouw specifieke wensen kan best lastig zijn. Echter enkele algemene kenmerken bepalen in welke categorie een fiets wordt geplaatst, dit maakt de keuze vaak iets gemakkelijker. We hebben een overzicht gemaakt van de verschillende type fietsen die er momenteel op de markt zijn. We benoemen eerste de twee hoofdcategorieën mountainbikes: hardtail fietsen en full suspension fietsen. Hardtails hebben geen achter schokbreker en hebben een verende voorvork of een starre(vaste) voorvork. Full suspension fietsen zijn uitgevoerd met zowel voorvering als achtervering.

Hardtail mountainbike
Omdat ze minder componenten hebben, zijn hardtails over het algemeen goedkoper dan full suspension fietsen. Maar in het hogere segment kunnen hardtails zeker duurder zijn. In het goedkopere segment zijn hardtails over het algemeen ontworpen voor eenvoudige crosscountry doeleinden en trailrijden. Dit betekent dat je met een dergelijke fiets op onverharde wegen tot singletracks kunt rijden, maar het zal moeilijker worden naarmate de paden technischer worden. Check de Orbea Alma!
orbea-alma_m11_axs_2022_model
Hardtail trail mountainbike
Tegenwoordig maakt men ook hardtails die bedoeld zijn voor meer uitdagende ritten. Deze fietsen hebben een specifiek frameontwerp dat meer stabiliteit en controle biedt tijdens de afdalingen. Ze zijn uitgevoerd met een langere voorvork, bredere banden en een dropper seatpost. Deze modellen worden gemaakt met zowel een aluminium- als een carbon frame, laatstgenoemde is uiteraard lichter en stijver voor nog meer controle. Ze worden gebruikt voor ritten met veel klimmen en “flow trails”. Als de paden ruiger en technischer worden, zal men over het algemeen een volledig geveerde fiets gebruiken. Check de Orbea Laufey!
orbea-laufey_h10_online
Full suspension crosscountry mountainbike
Volledig geveerde crosscountry fietsen hebben een specifieke geometrie omdat ze zijn ontworpen om steile beklimmingen te overwinnen maar ook om goede controle te hebben tijdens technische afdalingen. Ze hebben over het algemeen tot maximaal 120mm veerweg en de vering is geoptimaliseerd voor zowel comfort als efficiëntie. De vering van een crosscountry fiets moet goed vastgezet kunnen worden om indien gewenst beweging tijdens de pedaalslag te voorkomen. Check de Orbea Oiz!
orbea_oiz_mltd_2022
Full suspension downcountry mountainbike
De stijgende populariteit van downcountry fietsen neemt flink toe. Downcountry fietsen hebben een veerweg van ongeveer 120 mm en zijn uitgerust met componenten die het afdaalvermogen vergroten, zoals specifieke banden en langere dropper seatposts. Downcountry fietsen kunnen als anders worden beschouwd dan trail fietsen, omdat de fietsen over het algemeen aangepaste XC uitvoeringen zijn in plaats van een specifiek ontwerp. Check de Orbea Oiz TR!
orbea_oiz_mpro_tr_2022
Full suspension trail mountainbike
Deze fietsen zijn ontworpen om op elk terrein zoveel mogelijk plezier te hebben en moeten dus evengoed presteren tijdens beklimmingen als op afdalingen. De geometrie van de moderne trail fiets geeft meer comfort dan dat van een crosscountry fiets, maar niet zoveel als een enduro fiets. Trail fietsen hebben een veerweg van grofweg 130mm. tot 150mm., ze zijn voorzien van een dropper seatpost en zeer krachtige remmen. Check de Orbea Occam!
orbea_occam_m30_lt_2022_online
Full suspension enduro mountainbike
Enduro fietsen zijn ontstaan ​​uit de opkomst van enduro wedstrijden, waarbij rijders strijden op een lang parcours vol uitdagende beklimmingen en extreme afdalingen. Enduro fietsen zijn ontworpen om naar de top van de berg te kunnen klimmen, om vervolgens zo snel mogelijk zeer technische afdalingen te bedwingen. Doorgaans hebben ze meer dan 150mm veerweg en een versterkt frame om de omstandigheden van uitdagend terrein aan te kunnen. De eigenschappen van enduro fietsen komen al aardig in de buurt van downhill fietsen. Check de Orbea Rallon!
orbea-rallon_mltd_2022_model
Full suspension downhill mountainbike
Downhill fietsen worden gemaakt voor één ding, zo snel mogelijk bergafwaarts gaan. Ze zijn volledig geoptimaliseerd voor de meest uitdagende downhill paden, om te klimmen zou je bijna nog beter kunnen gaan lopen. Downhill fietsen hebben een lange veerweg van ongeveer 200mm, een zeer sterk frame en uitzonderlijk goede remmen. Gewicht speelt bij dit type fiets in mindere mate een rol, de nadruk ligt op specifieke stuureigenschappen en controle tijdens de meest extreme afdalingen. Een downhill bike is voor de rijders die geen angst kennen! In dit segment heeft Orbea momenteel geen optie.

Advies over Orbea mountainbikes 2023?
Als je alles over de verschillende Orbea 2023 modellen wilt weten, kom dan eens langs bij Maxibikes in Nunspeet! Wij richten ons uitsluitend op het merk Orbea en hebben dus alle kennis in huis, bovendien hebben wij de grootste voorraad in Nederland!


Orbea specialist

Orbea testcenter

Orbea onderhoud

bikefitting

klantwaardering 9.6

561