Lees klantwaardering  9,6

Voor informatie: 0341 - 25 84 10
Ma t/m vr 08:00-17:00 uur
Za 09:00-12:00 uur

Nieuws

Zijn tubeless banden op je Orbea aan te bevelen?

Geplaatst: 24 mei 2023

Uiteraard blijft het een persoonlijke keuze om tubeless te gaan rijden dus hebben we enkele voor- en nadelen voor je uitgelicht.

Tubeless banden op je mountainbike bieden duidelijk voordelen
Banden hebben een grote invloed op zowel grip, comfort als snelheid. Al je vermogen, remkracht en controle wordt overgebracht door het contact tussen je banden en de ondergrond. Er bestaan inmiddels ontelbaar veel verschillende uitvoeringen die geschikt zijn voor uiteenlopende ondergronden en omstandigheden. De meeste mensen kiezen voor een “allround variant” zodat men niet telkens hoeft te wisselen tussen verschillende types. Ondanks de keuze voor 1 type band is de bandendruk van grote invloed op de rijeigenschappen van je fiets, je kunt hier eindeloos mee experimenteren om uiteindelijk tot het beste gevoel te komen. Voor zowel vlakke paden als rotsachtige ondergronden met puntige stenen is een hogere bandenspanning vaak gewenst. Voor hobbelige routes en modderige ondergronden kiest men over het algemeen voor een veel lagere druk. Tubeless banden bieden uiteraard nog een groot voordeel, de kans op lekrijden is namelijk veel kleiner dan dat je met een binnenband rijdt. De bekende “snake bites” behoren tot het verleden en gaatjes worden snel gedicht door de latex die in de banden is ingebracht. De kans dat je in Nederland met je MTB helemaal plat komt te staan is hierdoor zeer klein.

orbea-mountainbike-tubeless-banden-voordelen

Ook op je racefiets bieden tubeless banden je voordelen
De ontwikkeling van tubeless banden voor de racefiets heeft even op zich laten wachten maar inmiddels hebben de producenten een duidelijke inhaalslag gemaakt. Steeds meer renners kiezen dan ook inmiddels voor tubeless in plaats van een binnenband, echter de meningen over de voor- en nadelen zijn sterk verdeeld. Het is een feit dat je geen stootlek meer kunt krijgen en dat je door een lagere druk zowel meer comfort als grip zult hebben. Laatstgenoemde voordelen zijn bij nat weer of oneffen wegen (kasseien) erg prettig uiteraard. Zonder binnenband heb je tevens een lagere rolweerstand en als je lek rijdt sta je meestal niet direct helemaal plat dus kun je nog doorrijden. Ook in je bovenlichaam bespaar je energie als je met een lagere spanning rijdt, hobbels en kuilen worden door de banden een stuk meer “gefilterd”. Tenslotte heb je ook meer grip tijdens het remmen, de kans op een blokkerend achterwiel wordt dus kleiner bij een lagere bandendruk.

orbea-mountainbike-tubeless-banden-nadelen

Wat kunnen de nadelen zijn van tubeless banden?
In welke mate tubeless rijden voor jou nadelig kan zijn is heel erg persoonlijk. Ten eerste is het iets meer werk om een set wielen tubeless te maken. Je moet namelijk een ander ventiel monteren, indien nodig een velglint aanbrengen en latex toevoegen. Soms heb je ook een hogedrukpomp of een compressor nodig om de band goed op de velg te laten aansluiten en op te pompen. Een nadeel kan ook zijn dat als je lek rijdt er latex uit de band spuit waardoor je fiets er helemaal onder komt te zitten, dit is er overigens vrij makkelijk weer af te wassen. Als de band zwaar is beschadigd of zelfs een scheur heeft dan dicht de latex niet meer voldoende af en blijft de band leeglopen, je dient dan alsnog een binnenband te monteren. Dat is overigens best een smerig werkje door de sealant die nog in de band zit. Sommige banden sluiten niet goed aan op de velg, het ventiel sluit niet goed aan of het velglint is niet helemaal goed aangebracht. In deze gevallen kan het enkele dagen duren voordat de latex alle poriën en gaatjes heeft opgevuld, af en toe het wiel laten draaien helpt om dit proces te versnellen. Wat betreft het onderhoud van tubeless banden valt het enigszins mee, een half jaarlijkse controle zou wat ons betreft voldoen maar vaker kan geen kwaad.

Wil je met je Orbea ook tubeless gaan rijden?
Uiteraard kunnen wij je Orbea tubeless maken, dit kan bij aflevering van je nieuwe fiets maar ook als je besluit om dit later te laten doen. Maak hier een afspraak om je banden tubeless te laten maken.
 


Orbea specialist

Orbea testcenter

Orbea onderhoud

bikefitting

klantwaardering 9.6

561